Doe de check

Deze 8 zaken moet je regelen volgens de NIST 2.0

Vanaf 25 oktober 2024 moeten veel Nederlandse bedrijven voldoen aan de richtlijnen van de NIST 2.0, in Nederland ook wel bekend als NIS2-richtlijn.

Gepost op
9
February
2024

Wat is de NIST 2.0 of NIS2-richtlijn?

NIST 2.0 is een update van het NIST Cybersecurity Framework(CSF), ontwikkeld door het National Institute of Standards and Technology (NIST).Deze nieuwe versie breidt het originele NIST-framework uit naar meerdere sectoren en richt zich specifiek op het verbeteren van de cyberbeveiliging van digitale infrastructuren en diensten in EU-lidstaten. Op het moment zijn de hoge ambtenaren nog druk bezig met het vertalen van alle normen naar de Nederlandse wetgeving, maar wij delen graag alvast wat informatie zodat jij weet of de NIS2-richtlijn ook voor jouw bedrijf gaat gelden en welke zaken je dan in ieder geval voor elkaar moet hebben.

Welke sectoren moeten voldoen aan de NIST 2.0?

Hoewel de exacte branches die moeten voldoen aan NIST 2.0nog moeten worden bepaald, is het waarschijnlijk dat vitale sectoren zoals overheid, energie, financiën, gezondheidszorg, transport en digitale infrastructuur onder de regelgeving zullen vallen. Bedrijven die actief zijn in deze sectoren worden gekenmerkt als ‘essentiële’ of ‘belangrijke’ entiteiten, omdat ze een cruciale rol vervullen in de economie en samenleving. Daarom worden deze beschouwd als prioritaire doelwitten voor cyberaanvallen. Op de website van de NCTV lees je precies hoe wordt bepaald of bedrijven een 'essentiële' of 'belangrijke' functie hebben volgens de NIST 2.0. Op de website van RDI kan je een vragenlijst invullen waarmee jezelf kan evalueren of ook jouw bedrijf onder de NIS2-richtlijn gaat vallen.

8 zaken die je voor 25 oktober 2024 op orde moet hebben

Zorg dat jouw bedrijf goed voorbereid is op 25 oktober 2024 en ga alvast aan de slag! Deze 8 zaken moet je sowieso op orde hebben:

1.     Risk Management: Bedrijven moeten een effectief risicobeheerprogramma implementeren dat regelmatig risicobeoordelingen uitvoert, bedreigingen identificeert en passende maatregelen neemt om risico's te beheersen.

2.     Beveiligingscontroles: Organisaties moeten robuuste beveiligingscontroles implementeren om gevoelige gegevens te beschermen, inclusief toegangscontrole, encryptie, netwerkmonitoring en antivirusbescherming.

3.     Incidentrespons: Een goed gedefinieerd incidentresponsplan is nodig voor het snel detecteren, analyseren en reageren op beveiligingsincidenten, waardoor de impact ervan wordt verminderd en de hersteltijd wordt verkort.

4.     Bewustzijn & training: Bedrijvenmoeten het cybersecurity-bewustzijn bij werknemers vergroten en regelmatig trainingen geven over veiligheidsprotocollen om menselijke fouten en sociale engineering-aanvallen te verminderen.

5.     Voortdurende monitoring: Je moet je netwerken, systemen en gegevensstromen voortdurend monitoren, zodat je verdachte activiteiten snel detecteert en vervolgens meteen kan reageren. Hierdoor worden potentiële inbreuken voorkomen of beperkt.

6.     Third-party risk management: Bedrijvenmoeten de beveiligingsrisico's van derde partijen, zoals leveranciers en partners, in kaart brengen om de kwetsbaarheden in de toeleveringsketen te verminderen en de algehele beveiliging te versterken.

7.     Databeveiliging: Bedrijven moetenpassende maatregelen nemen om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van gevoelige gegevens te waarborgen. Denk hierbij aan gegevensversleuteling, naleving van privacywetgeving en gegevensback-up procedures.

8.     Security governance: Een goed geïmplementeerd security governance-framework, inclusief duidelijke verantwoordelijkheden, beleidsregels en procedures, helpt bij het bevorderen van een cultuur van cyber security en het waarborgen van naleving van beveiligingsnormen.

De makkelijkste manier om te voldoen aan de NIST 2.0

Ben je op zoek naar een makkelijke en snelle manier om te voldoen aan de nieuwe wetgeving? Als je één van onze IT-pakketten afneemt voeren we het IT-gedeelte op een dusdanige manier uit dat je gelijk compliant bent. En of je nu aan de NIST 2.0 moet voldoen of niet: er is natuurlijk geen enkele goedereden om niet bezig te gaan met het beveiligen van je IT-infrastructuur, dus plan snel een kennismakingsgesprek met ons in.

Zij maken zich al geen zorgen meer over IT

go for it - met clickon

Samen werken we aan een veilige werkplek, zodat jij je nooit meer zorgen hoeft te maken over IT. We’ve got IT.