Hoe creëer je interactie in een webinar?

Waar je tijdens fysieke evenementen je publiek normaal gesproken in het gezicht kunt aankijken en persoonlijk contact kunt maken, is dat bij een webinar anders. Je geeft een presentatie, doet een lezing of vertelt een verhaal, waarbij je de reactie van het publiek niet of niet goed kunt zien. Hierdoor is het lastiger om direct verbinding te krijgen met je publiek. In dit blog vertellen wij hoe je toch die gewenste interactie kan creëren.

Waarom interactie?

Een evenement fysiek bijwonen geeft een andere beleving dat het online volgen van een webinar. Daarom is het belangrijk om extra interactie-elementen toe te voegen aan een online evenement. Een event wordt natuurlijker leuker en interessanter als het publiek zelf mee kan doen.

Hoe zorg je voor interactie?

Begin je presentatie eens met een paar minuten opwarmen. Praat over wat luchtige onderwerpen en kijk of je al met de aanwezigen voor aanvang van je presentatie direct contact kunt krijgen. Geef wel aan wanneer je begint met je programma.

Wil je snel contact krijgen met je publiek? Stel dan snel een open vraag en laat deelnemers het antwoord in de openbare chat plaatsen.

In de chat kan een deelnemer verder tijdens je presentatie vragen stellen of opmerkingen plaatsen zonder dat de spreker er direct last van heeft. Ook kunnen deelnemers op elkaar reageren. Dit geeft waardevolle informatie.

Een andere manier is het stellen van een meerkeuzevraag of het plaatsen van een poll met een stelling. Advies is om ongeveer iedere 10 minuten een vraag te stellen of poll te plaatsen.

Maak het persoonlijk

Om de resultaten van een poll op een persoonlijke manier terug te koppelen aan een deelnemer, noem deelnemers dan met de (gebruikers)naam.

Wil je het nog persoonlijker maken, kies dan een deelnemer uit om zijn of haar antwoord toe te lichten. Het aanspreken bij iemand zijn of haar naam maakt het niet alleen persoonlijker, maar er ontstaat ook veel meer interesse bij diegene. Het is belangrijk als spreker om net te doen alsof je tegen een individu praat. Op deze manier is het prettig voor een deelnemer om te luisteren naar jouw verhaal.

Gebruik een videoconferencingtool met interactieopties

Kies voor een videoconferencingtool dat interactie-opties biedt. Bijvoorbeeld Teams of Bluejeans.

Wil je weten welke tool het beste is voor jou? ClickOn adviseert je graag. Stuur een e-mail of bel ons op 088 254 25 66.