Werk jij wel veilig thuis?

Online veiligheid vraagt om extra aandacht nu we massaal thuiswerken. Waarschijnlijk heb je de security van het netwerk op kantoor goed geregeld. Maar om digitale en virtuele risico’s te voorkomen tijdens het thuiswerken zijn verdere maatregelen nodig.

Online veiligheid bij thuiswerken

Uit onderzoek van softwarevergelijker Capterra blijkt dat de meerderheid van de ondervraagde medewerkers niet goed is voorbereid op cyberaanvallen. Bijna twee derde van hen gebruikt géén sterk wachtwoord. En de ruime meerderheid heeft géén antivirussoftware geïnstalleerd. Het coronavirus heeft een groot gedeelte van zakelijk Nederland duidelijk overvallen. Thuiswerken is van de een op de andere dag verplicht gesteld. De IT van veel bedrijven was hier niet op voorbereid.

Bedrijfsgegevens lopen gevaar

De grens tussen privé en werk vervaagt en er wordt sneller bedrijfsinformatie doorgestuurd naar privé-apparaten. Het kan ook zijn dat medewerkers thuis volledig op hun eigen apparaten werken en niet weten hoe ze een veilige verbinding maken met het bedrijfsnetwerk. Het gebruik van privé-apparaten maakt de kans op een cyberaanval extra groot. Het is daarom van groot belang dat je je medewerkers veilig toegang geeft tot alle tools en gegevens die ze dagelijks nodig hebben.

AVG-proof

Medewerkers moeten over een veilige dataverbinding met je bedrijf beschikken. Bijvoorbeeld een VPN-verbinding. Ook de snelheid van de dataverbinding is belangrijk. Zo voorkom je het meenemen van data op USB-sticks of een harde schijf. Het verliezen daarvan is namelijk een belangrijke oorzaak van data-lekken. Instrueer je medewerkers goed met deze tips:

  • Geen of zo min mogelijk data meenemen op een USB-stick of laptop.
  • Verstuur e-mails veilig via een VPN-verbinding of beveiligde e-mail.
  • Ga zorgvuldig om met privacygevoelige papieren. Laat deze niet thuis rondslingeren.
  • Maak sterke wachtwoorden en varieer hier voldoende mee.

Veilige IT-infrastructuur

Digitale en virtuele risico’s voorkomen? Zorgeloos gebruik kunnen maken van je netwerk? ClickOn is specialist in het beveiligen en optimaliseren van je IT-infrastructuur. Neem gerust contact met ons op.