Cybercriminelen te slim af zijn

10 tips om cybercriminelen te slim af te zijn

Het lijkt alleen maar erger te worden: cybercriminaliteit is ‘hot’! En dat klopt ook, het is helaas nog altijd een zeer lucratieve business. Cybercriminelen worden steeds slimmer en de phishing mails zijn soms bijna niet meer van echte mails te onderscheiden. Maar geloof ons, je kan ze nog altijd te slim af zijn! In dit artikel delen we 10 tips om cybercrime zo veel mogelijk te voorkomen.

Gepost op
12
September
2023

10 tips om cybercriminelente slim af te zijn

Het lijkt alleen maar erger te worden: cybercriminaliteit is‘hot’! En dat klopt ook, het is helaas nog altijd een zeer lucratieve business.Cybercriminelen worden steeds slimmer en de phishing mails zijn soms bijna nietmeer van echte mails te onderscheiden. Maar geloof ons, je kan ze nog altijd teslim af zijn! In dit artikel delen we 10 tips om cybercrime zo veel mogelijk tevoorkomen.

#1. Zorg voor slimme en unieke wachtwoorden

Je weet inmiddels vast wel dat "wachtwoord" als wachtwoord echt niet meer kan. Het liefst heb je voor elke website en tool een uniek wachtwoord. Mix hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens door elkaar. Ben je bang dat je ze niet allemaal gaat onthouden? Gebruik dan een wachtwoordmanager zoals Lastpass of Google pass om al die unieke wachtwoorden op te slaan.

#2 Update, update, update!

We snappen het, updates kunnen soms irritant zijn. Maar geloof ons, ze zijn zo belangrijk! Die updates bevatten namelijk vaak essentiële beveiligingspatches die jouw systeem beschermen tegen cybercriminelen. Dus stop met uitstellen, houd je software up-to-date en geef die boeven geen kans!

#3 Gevoelige informatie is niet voor niets gevoelig

Pas op voor verdachte e-mails die je vragen om gevoelig informatie. Klik niet op links in e-mails waarvan je de afzender niet kent en deel je gegevens nooit via de mail. Denk je de afzender wel te kennen? Kijk dan ook goed vanuit welk emailadres de mail is verstuurd! Er worden soms heel slimme domeinnamen gebruikt, maar als een mail niet direct vanuit het bedrijfdat je kent is verstuurd moet je ‘m niet vertrouwen.

#4 Duik in de wereld van tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie is als een extra slot op de deur van je digitale wereld. Naast je wachtwoord heb je nog een extra code nodig om binnen te komen. Vaak komt die extra code dan ook nog eens binnen op een ander device. Als je je telefoon vaak kwijt bent kan dit dus wel een beetje vervelend zijn, maar veilig is het wel!  

#5 Beveilig je draadloos netwerk.

Gebruik een sterk wachtwoord om je draadloze netwerk te beschermen, ook voor je gastennetwerk. We willen niet dat die cybercriminelengezellig meesurfen op jouw netwerk, toch? Je hoeft geen IT-genie te zijn om ditte doen. En mocht je er toch niet uitkomen dan staan wij natuurlijk voor je klaar.

#6 Kijk uit met persoonlijke informatie

Als het op persoonlijke informatie aankomt, kan je maar beter geheimzinnig doen. Deel alleen je gegevens met betrouwbare websites en let op wat je op social media plaatst. Identiteitsfraude komt tegenwoordig steeds vaker voor en is ontzettend lastig hard te maken, dus zorg dat je zaken als je BSN-nummer altijd voor jezelf houdt.

#7 Pas op voor openbare Wi-Fi-netwerken

Het lastige van openbare Wi-Fi-netwerken is dat ze vaak niet goed beveiligd zijn. Omdat iedereen erop kan, is het voor cybercriminelen niet lastig om via zo’n openbaar netwerk jouw gegevens te stelen. Wees dus voorzichtig als je openbare netwerken gebruikt en gebruik wanneer mogelijk een VPN om je verbinding te beveiligen.

#8 Back-ups maken

Zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt van je gegevens. Mocht er iets misgaan, dan heb je altijd een reservekopie om op terug te vallen.

#9 Antivirussoftware

Stel je voor: een persoonlijke bodyguard die constant waakt over je digitale wereld. Dat is wat antivirussoftware voor je doet. Installeer een betrouwbare antivirus en laat die schurken niet eens in de buurt komen van je kostbare gegevens.

#10 Leer en bescherm

Kennis is macht! Dus blijf op de hoogte van de laatste trends inde wereld van cybercrime. Leer hoe je jezelf kunt beschermen, hoe je verdachte activiteiten kunt herkennen en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen. Wij helpen je daar natuurlijk graag mee, dus houd onze blog vooral in de gaten!

Zeker weten dat je veilig bent?

Wij helpen al meer dan 20 jaar bedrijven aan een veilige werkplek. Mogen wij met je meedenken over jouw I(C)T? Klik dan op één van de knoppen hieronder, dan spreken we elkaar snel!

Zij maken zich al geen zorgen meer over IT

go for it - met clickon

Samen werken we aan een veilige werkplek, zodat jij je nooit meer zorgen hoeft te maken over IT. We’ve got IT.