Cyber security

8 tips om datalekken te voorkomen

Hoe kan je een datalek nu het best voorkomen? En mocht er toch een datalek zijn, hoe kan je die dan zo snel mogelijk verhelpen? Lees 8 tips in onze blog!

Gepost op
12
March
2024

Datalekken voorkomen en verhelpen

Een datalek is één van de grootste angsten van veel bedrijven. Hoe kan je een datalek nu het best voorkomen? En mocht er toch een datalek zijn, hoe kan je die dan zo snel mogelijk verhelpen?

Wat is een datalek?

Een datalek doet zich voor wanneer vertrouwelijke informatie onbedoeld wordt blootgesteld aan onbevoegde personen. Dit kan variëren van het per ongeluk verzenden van een e-mail met gevoelige informatie naar de verkeerde persoon tot het hacken van een database met persoonlijke gegevens. Het kan ook voorkomen wanneer een apparaat met gevoelige gegevens verloren of gestolen wordt.

8 tips om een datalek te voorkomen

1. Bewustwording creëren: Zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van het belang van gegevensbeveiliging en de mogelijke gevolgen van datalekken. Train hen regelmatig over het veilig omgaan met gevoelige informatie, welke software ze mogen downloaden en hoe ze verdachte activiteiten kunnen herkennen.

2. Tweestapsverificatie en unieke wachtwoorden: Gebruik waar nodig altijd tweestapsverificatie om de beveiliging te versterken. Daarnaast is het belangrijk om het gebruik van complexe wachtwoorden aan te moedigen en verschillende wachtwoorden voor alle accounts en systemen.

3. Up-to-date software en beveiligingspatches: Zorg ervoor dat alle software en systemen regelmatig worden bijgewerkt met de nieuwste beveiligingspatches en updates. Verouderde software kan kwetsbaarheden bevatten die kunnen worden misbruikt door kwaadwillende personen.

4. Beperk de toegang tot gevoelige gegevens: Beperk de toegang tot gevoelige informatie tot alleen die medewerkers die deze nodig hebben om hun taken uit te voeren. Implementeer ook strikte authenticatie- en autorisatiemaatregelen om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.

5. Versleuteling van gegevens: Versleutel alle gevoelige gegevens, zowel tijdens opslag als tijdens verzending. Dit verkleint het risico dat gegevens worden blootgesteld in het geval van een datalek.

6. Monitoring en detectie: Implementeer geavanceerde monitoring- en detectiesystemen om verdachte activiteiten te identificeren en te reageren op potentiële dreigingen voordat ze schade kunnen aanrichten.

7. Datalekresponsplan: Ontwikkel een duidelijk en gedetailleerd datalekresponsplan dat beschrijft hoe te handelen in het geval van een datalek. Dit omvat het identificeren, evalueren en rapporteren van het incident, evenals het nemen van corrigerende maatregelen om verdere schade te voorkomen.

8. Regelmatige back-ups maken: Zorg ervoor dat regelmatig back-ups worden gemaakt van alle belangrijke gegevens. Dit minimaliseert het verlies van gegevens in geval van een datalek of ander onverwacht incident.

Hoe kan ik een datalek verhelpen?

Ondanks alle getroffen maatregelen blijft er altijd een kans bestaan dat zich een datalek voordoet. Om een datalek te verhelpen moet je snel en doeltreffend handelen om verdere schade te beperken. De eerste stap is om het incident te identificeren en de omvang ervan te evalueren. Vervolgens neem je maatregelen om het datalek te verhelpen en verdere blootstelling van gevoelige informatie te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het blokkeren van toegang tot getroffen systemen, het wijzigen van wachtwoorden en het implementeren van aanvullende beveiligingsmaatregelen.

Datalek melden

Als je het datalek hebt verholpen, moet je het incident melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens en aan de betrokkenen. We raden altijd aan om transparant te zijn over wat er is gebeurd. Vertel welke stappen er al zijn ondernomen om het probleem op te lossen, en hoe je dit blijvend op gaat lossen. Geef aan dat jullie een grondig onderzoek gaan doen naar de oorzaak van het datalek om lessen te trekken en herhaling te voorkomen. Zo maak je de grootste kans om het vertrouwen van klanten en stakeholders te behouden.

Bescherm mijn gevoelige informatie

Wij helpen je graag om datalekken te voorkomen. Vraag meer informatie aan over onze IT-pakketten of plan gelijk een vrijblijvend kennismakingsgesprek met ons in.

Zij maken zich al geen zorgen meer over IT

go for it - met clickon

Samen werken we aan een veilige werkplek, zodat jij je nooit meer zorgen hoeft te maken over IT. We’ve got IT.