Foutje

Maak deze blunders niet op vakantie in het buitenland

Lekker, we gaan weer bijna op vakantie! Maar voordat je je koffers inpakt en vertrekt naar je exotische bestemming, vragen we je aandacht voor één belangrijk ding: openbare netwerken.

Gepost op
10
July
2024

Lekker, we gaan weer bijna op vakantie! Maar voordat je je koffers inpakt en vertrekt naar je exotische bestemming, vragen we je aandacht voor één belangrijk ding: openbare netwerken. Wij gaan al wat langer mee en horen het vaak pas als het al te laat is. Daarom delen we graag een aantal voorbeelden van hoe het fout kan gaan met wifi op vakantie in het buitenland, en belangrijker nog, hoe je deze blunders kunt vermijden.

#1: Gegevens delen op openbare netwerken

Je wil je vakantiefoto’s natuurlijk graag delen met vrienden, familie of collega´s. En wat dacht je van social media? Hou er altijd rekening mee dat het delen van persoonlijke gegevens op een openbaar wifi-netwerk je kwetsbaar maakt voor hackers. Het gebruik van onveilige netwerken kan leiden tot identiteitsdiefstal, financiële fraude en andere digitale ellende. Dus voordat je verbinding maakt met een wifi-netwerk, zorg ervoor dat het veilig is en gebruik indien mogelijk een VPN om je gegevens te beschermen.

#2: Per ongeluk malware installeren

Heb jij het delen van bestanden via een netwerk aanstaan in jouw telefooninstellingen? Dat kan heel gevaarlijk zijn! Hackers kunnen namelijk malware verspreiden via onbeveiligde wifi-netwerken. Vervolgens lijkt het alsof een app die je graag gebruikt een update nodig heeft, en als je daarop klikt wordt de malware geïnstalleerd. Vervolgens kunnen de hackers bij jouw persoonlijke informatie komen. Zet bestanden delen dus snel uit in het buitenland!

#3: Betalen met je telefoon

In veel populaire vakantiebestemmingen is het gebruikelijk om betalingen te doen met je telefoon. Dit kan ook op veel meer plekken: of het nu gaat om een maaltijd in een restaurant of souvenirs op de lokale markt, hoe makkelijk is het om alleen je telefoon op zak te hebben? Let alleen wel op wanneer je betaalt met je telefoon, want dit brengt ook risico's met zich mee. Hackers kunnen zich richten op zwak beveiligde betaal-apps en je gevoelige informatie stelen zonder dat je het merkt. Zorg er dus voor dat je alleen betrouwbare en veilige betaalmethoden gebruikt, en controleer regelmatig je bankrekening op verdachte activiteiten.

#4: Verlies van verbinding

Niet echt een blunder, maar wel vervelend als je op ‘workation’ bent. Je zit midden in een belangrijk telefoongesprek of moet een dringende e-mail versturen, en plotseling verlies je de wifi-verbinding. Dit kan bijzonder vervelend zijn, vooral als je afhankelijk bent van internet voor werk of communicatie met het thuisfront. Wil je dit voorkomen? Overweeg dan om een lokale simkaart aan te schaffen, of  maak alleen gebruik van offline apps die geen constante internetverbinding vereisen.

Ga voor een zorgeloze vakantie met slim wifi-gebruik

Wifi op vakantie kan zowel een zegen als een vloek zijn, dus zorg dat je goed bent voorbereid. En let gewoon altijd op voordat je verbinding maakt met een onbekend netwerk. Veel plezier en veilig reizen!

Zij maken zich al geen zorgen meer over IT

go for it - met clickon

Samen werken we aan een veilige werkplek, zodat jij je nooit meer zorgen hoeft te maken over IT. We’ve got IT.