Cloud vs On Premise

Welke manier van data-opslag past bij jouw bedrijf? Vaak kan je kiezen voor de "cloud" en "on premise", of een combinatie van beide: hybride. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Laten we eens kijken naar de verschillen tussen deze aanpakken.

Gepost op
21
May
2024

Wat is cloud computing?

Je hoort de term “in de cloud” steeds vaker voorbij komen. De cloud verwijst naar het opslaan en verwerken van gegevens en programma's op externe servers die via internet toegankelijk zijn. We bedoelen daar dus eigenlijk mee dat je je bestanden opstaat “op het internet” in plaats van op de harde schijf van je computer. Je huurt als bedrijf ruimte en rekenkracht op servers van een derde partij, zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure of Google Cloud Platform. Dit biedt flexibiliteit en schaalbaarheid, aangezien je de capaciteit gemakkelijk kunt op- of afschalen afhankelijk van je behoeften.

Voordelen van de Cloud

- Schaalbaarheid: Je betaalt alleen voor wat je gebruikt, waardoor je snel kunt opschalen wanneer je meer resources nodig hebt, maar ook kunt besparen in rustigere periodes.

- Toegankelijkheid: In de cloud krijgen jouw medewerkers overal en altijd toegang tot gegevens en programma's, waardoor samenwerking op afstand gemakkelijker wordt.

- Onderhoudsvrij: De cloudprovider is verantwoordelijk voor het onderhoud en de beveiliging van de infrastructuur, waardoor wij ons kunnen concentreren op andere taken.

On premise

Aan de andere kant van het spectrum staat on premise, wat betekent dat alle IT-infrastructuur zich fysiek binnen het bedrijf bevindt. Dit omvat servers, opslagapparaten en netwerkapparatuur die lokaal worden gehost en beheerd. Alles blijft dus als het ware binnen jouw bedrijf.

Voordelen van on premise

- Volledige controle: Met on premise heb je volledige controle over je gegevens en systemen, wat vooral belangrijk kan zijn voor bedrijven met gevoelige informatie of strikte regelgeving.

- Aanpasbaarheid: We passen je infrastructuur volledig aan je specifieke behoeften aan. We integreren deze gemakkelijk met bestaande systemen, zonder afhankelijk te zijn van externe providers.

- Veiligheid: Sommige van onze klanten voelen zich veiliger met hun gegevens op locatie, omdat ze weten waar hun servers zich bevinden en wie er toegang toe heeft.

Cloud vs on premise, of toch hybride?

Of je nu moet kiezen voor de cloud of on premise hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan budget, beveiligingsbehoeften, schaalbaarheid en de aard van je bedrijfsactiviteiten. Veel van onze klanten kiezen ervoor om een hybride aanpak te volgen. Zo profiteren ze optimaal van de voordelen van beide. Wij zeggen altijd: er is geen one-size-fits-all oplossing. Wat voor het ene bedrijf werkt, werkt mogelijk niet voor het andere. Simpelweg omdat ieder bedrijf andere belangen heeft en ieder persoon een eigen gevoel heeft bij deze aanpakken. Wij denken graag met je mee en adviseren altijd wat het beste past bij jouw bedrijf.

In de cloud of on premise, wij helpen je graag

Of je nu kiest voor de flexibiliteit van de cloud of de controle van on premise, wij denken graag met je mee. Bekijk onze IT-pakketten hieronder, of plan direct een online kennismakingsgesprek met ons in.

Zij maken zich al geen zorgen meer over IT

go for it - met clickon

Samen werken we aan een veilige werkplek, zodat jij je nooit meer zorgen hoeft te maken over IT. We’ve got IT.