Videoconferencing is duurzaam

17 december 2020

Anno 2020 is videoconferencing hot topic. Waar we eerst voor elke afspraak onze auto instapten of zelfs het vliegtuig pakten, houden we nu achter ons laptop vergaderingen. Eerder vertelden wij over de positieve gevolgen van videoconferencing en waarom het in de toekomst nog steeds zal blijven. In dit blog geven wij 2 grote redenen waarom videoconferencing duurzaam is.

1.     Minder CO-2 uitstoot

Minder CO2-uitstoot is de grootste reden waarom videoconferencing een duurzame vervanging is van fysieke vergaderingen. Zonder dat we het doorhebben, produceren we ontzettend veel CO-2 uitstoot als we met de auto (of zelfs het vliegtuig) naar een afspraak gaan. 

Het tijdschrift Quest onderzocht de CO-2 uitstoot van online- en fysieke evenementen. Bij een groot congres in Lyon ondervroegen zij deelnemers hoe zij naar het congres zijn gekomen. Bij deze antwoorden hebben zij gekeken naar de CO-2 uitstoot van het fysieke en van het onlinecongres. Het fysieke evenement stootte 3000 keer zoveel uit dan de online conferentie. De uitstoot van 1800 mensen die vijf dage een uur lang een online zoommeeting houden is even groot als een heen- en terugreis van Liverpool naar Lyon van één persoon.

Uit berekeningen van Leonard Butscher blijkt dat je ongeveer 25 gram CO-2 verbruikt voor een uur videobellen. De uitstoot van een auto is 110 gram CO-2 per kilometer. 

2.     Minder papier en inkt

Waar er bij fysieke vergaderingen of gesprekken vaak pen en papier wordt en er in sommige gevallen programmaboekjes en documenten worden geprint, is bij videoconferencing een laptop voldoende. Bij online vergaderingen is het gemakkelijk om een bestand te openen en te delen met je gesprekpartners. Dit scheelt veel papier en inkt.

Naast dit ben je bij een videoconferencing veel minder (duurzame) tijd kwijt dan bij een fysieke afspraak. Daarnaast kunnen er voor jouzelf nog een meer redenen zijn waarom jij goedkoper of duurzamer uit bent als je afspraken online houdt. Zet thuis een lekkere latte voor jezelf en installeer je op je thuiswerkplek. Dat overtreft de ‘coffee to go’ bij het benzinestation.